Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πάτρα: Τι βρίσκεται κάτω από τα συντριβάνια της Πλατείας Γεωργίου;


Πόσοι γνωρίζουν τι βρίσκεται κάτω από τα ιστορικά της συντριβάνια; Η «Π» ξεναγεί σήμερα τους Πατρινούς σε έναν χώρο που λίγοι γνωρίζουν...
«Σχεδόν κανένας», διορθώνει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για τα μνημεία, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο βιβλίο του, και παράλληλα την εκστρατεία για τη διάσωση αυτών των ιστορικών μνημείων και την ένταξή τους στα προστατευόμενα μνημεία της χώρας.

«Κάτω από κάθε σιντριβάνι, βρίσκεται ένα μεγάλο δωμάτιο, με βάθος 2,5 περίπου μέτρα, μήκος 4 μέτρα και πλάτος περίπου 2 μέτρα. Στο δωμάτιο αυτό υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός, που κάποτε λειτουργούσε, ενώ σήμερα έχει υποκατασταθεί από κάποιες πρόχειρες ευρεσιτεχνίες»,

Ο χώρος αυτός «κρατά» πάνω του 20 περίπου τόνους! Αφού τα συντριβάνια της πλατείας είναι βαριές συνθέσεις, που η κάθε μία ζυγίζει περισσότερο από 20 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκο, οι συνθέσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη πολιτισμική αξία. Η αξία τους, όμως, δεν είναι στο βάρος, αλλά στους μύθους τους οποίους κρύβουν.

Οι συνθέσεις, ενώ έχουν κατασκευαστεί εδώ και 140 χρόνια, εξακολουθούν μεν να αντέχουν, αλλά τα σημάδια της αλλοίωσης είναι εμφανή.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο κάτω από τις βαριές συνθέσεις, ποιος Πατρινός γνωρίζει πώς λειτουργούσε ή ποιος λειτουργεί; Από την έρευνα του κ. Τζανάκου, δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί κάποιος. 

Πηγή: www.patrasnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: