Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Επιστροφή στην Αλβανία...... Κατ' αυτόν τον τρόπο «μεταφράζεται» για την πλειονότητα των άνω των 600.000 Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα η οικονομική κρίση.

Αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που ξεστομίζουν, όταν τους ρωτά κάποιος για το πώς βλέπουν το μέλλον, αλλά και το πνεύμα των σχετικών δημοσιευμάτων στα αλβανικά Μ.Μ.Ε.. Τα στοιχεία είναι επίσης ενδεικτικά των όσων λέγονται και ακούγονται. Φέτος, ταξίδεψαν για να γιορτάσουν το Πάσχα στην πατρίδα τους περί τους 100.000 Αλβανούς μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

Είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κατάσταση, αν και η επιστροφή συνδυάστηκε με την επίλυση διαφόρων εκκρεμοτήτων με το αλβανικό κράτος. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τους τρεις πρώτους μήνες εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις αλβανικές 510 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μετέφεραν στις αλβανικές τράπεζες 717 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν αφορούν στην κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: