Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γιατί καπνίζει το τζάκι;



Α) Τα σημερινά σύγχρονα σπίτια διαθέτουν αεροστεγή παράθυρα και πόρτες με αποτέλεσμα να μην έχει το τζάκι δυνατότητα να αναπληρώσει από κάπου τα κυβικά αέρα που απαιτούνται για την σωστή καύση του. Εύκολα διαπιστώνεται εάν η αιτία που καπνίζει το τζάκι είναι η έλειψη του οξυγόνου όταν ανοίγοντας μια εξωτερική πόρτα ή παράθυρο και παρατηρώντας εάν το πρόβλημα βελτιώνεται.
Β) Η ακαθάριστη καμινάδα έχει σαν συνέπεια την μικρότερη διατομή του αγωγού με αποτέλεσμα την δυσκολία ελκυσμού του καπνού.
Γ) Χαμηλή καμινάδα. Όταν υπάρχουν υψηλότερα εμπόδια από την καμινάδα σε ακτίνα κοντινότερη των 8 μέτρων δημιουργούνται στροβιλισμοί και είναι βέβαιο ότι με κάποιο συγκεκριμένο αέρα το τζάκι σας θα καπνίσει η θα μυρίσει ακόμα και σβηστό. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση αντιανεμικού καπελού και ψήλωμα της καμινάδας.
Δ) Διατομή αγωγού. Η λανθασμένη επιλογή διατομής καμινάδας δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας. Ένα τζάκι με μεγαλύτερη καμινάδα δεν λειτουργεί σωστά με χαμηλή φωτιά, όπως και ένα τζάκι με μικρή διατομή καμινάδας δε λειτουργεί σωστά όταν έχουμε κανονική ή παραπάνω φωτιά.
Ε) Η κλίση της εστίας του τζακιού παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς θα διαμορφώνεται ο καπνός (βεντάλια) μέχρι να φτάσει στο σημείο αναρρόφησης. (ταμπερ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: